Tips på gratis julklapp

Tjocka kataloger med julklappstips till anställda dimper årligen ner på varje chefs skrivbord redan under höstkanten. Allt från exklusiva råvaror, till salt- och pepparkvarnar, kastruller och plädar marknadsförs effektivt. Vi vill tipsa om ytterligare förslag på julgåva – en som garanterat kommer att bli uppskattad, och som dessutom är gratis.

I många företag och organisationer har man julklappsutdelning varje år. En, högst ovetenskaplig, undersökning visar att sju av tio chefer ger julklappar till sina anställda – en indikation på ett socialt fenomen. Arbetsgivare vill tacka sina medarbetare för god arbetsinsats, visa sin uppskattning och ladda inför kommande verksamhetsår.

Arbetsgivare är generellt dåliga på att ge feedback
Samtidigt visar andra undersökningar att svenska arbetsgivare generellt är dåliga på att bygga prestationskulturer och ge erkännande och belöning för goda prestationer. Ett enkelt sätt att förbättra detta är att öka mängden saklig och konstruktiv feedback.

Bygg en feedbackkultur i organisationen
Eftersom julen ändå till stor del handlar om att ge vill vi tipsa alla arbetsgivare om en julklapp som ligger i linje med detta och som medarbetarna garanterat kommer att uppskatta och som dessutom inte bidrar till kaotisk kommers och miljöförstöring.

Ett personligt skrivet julkort!

Vi brukar ofta rekommendera våra kunder att göra detta i juletid och nu delar vi med oss av tipset till alla. Genom att berätta vad du som arbetsgivare har satt värde på hos var och en under året, och även säga vad du önskar se mer av inför kommande år visar du att du har sett dina medarbetare. Det brukar vara väldigt uppskattat!

Skriftlig feedback har magisk inverkan på medarbetares prestation
Alla som någon gång har fått klok och väl genomtänkt feedback vet att det kan ha en nästan magisk inverkan på ens självförtroende, motivation och inställning. Man blir glad över att en annan person har tagit sig tid att se och bekräfta en själv. Har återkopplingen dessutom varit skriftlig har den fått ytterligare genomslagskraft. Då har ju orden stått där, svart på vitt, att kunna läsas om och om igen.

Så, till alla er arbetsgivare som så här i juletid vill tacka era medarbetare för god arbetsinsats, visa er uppskattning och ladda inför kommande verksamhetsår; berätta för era medarbetare att ni uppskattar dem.

Frida Unander är Lexa HR:s specialist inom lön och belöning och skriver löpande artiklar inom aktuella frågor. Hon bevakar nyheter, lagändringar och trender och håller regelbundet utbildningar inom området